یکی از سوالاتی که مطرح می شود، این است که درمان ارتودنسی بارداری چگونه است و آیا برای وضعیت بارداری وی خطرناک است یا خیر؟
دوران بارداری یکی از مهم ترین و حساس ترین دوران زندگی خانم ها محسوب می شود. بارداری باعث تغییر نگاه بانوان به زندگی می شود و در این دوران تمام هم و غمشان، سلامتی نوزاد خواهد بود؛ پس قبل از اقدام برای هر نوع درمانی، ابتدا سلامت نوزادشان در درجه اهمیت است، بعد سلامت خودشان.
ما در این مقاله به بررسی ارتودنسی دندان در دوران بارداری می پردازیم. پس با ما همراه باشید.
✍دسترسی سریع
Toggleمتخصص ارتودنسی می بایست در زمان درمان یک فرد باردار، به فاکتورهای زیر توجه کند:
در دوران بلوغ و دوران بارداری، به خاطر تغییرات هورمونی، بزرگ شدن بافت های لثه (هیپرپلازی) رخ می دهد. البته استفاده از وسایل ارتودنسی، به تنهایی باعث ایجاد التهاب لثه نمی شود و باید عوامل دیگری نظیر بارداری و بهداشت ضعیف دهان و دندان را هم به آن افزود.
براکت ها محل تجمع جرم ها و میکروب ها است و اگر نکات بهداشتی رعایت نشود باعث تشدید التهاب لثه ای و افزایش خطر ابتلا به التهابات لثه می شود. البته در صورتی که بهداشت دهان و دندان به خوبی رعایت شود، ارتودنسی هیچ گونه منافاتی با بارداری ندارد. به طور خلاصه افزایش حجم لثه از علائم التهاب لثه در دوران بارداری به شمار می رود.
ابتدا پزشک، وضعیت دهان و دندان بیمار را بررسی می کند و پس از آن بهترین روش را برای درمان و اصلاح ناهنجاری دندان برای افراد باردار تعیین می کند. اکثر افراد هنگام تصمیم گیری برای انجام ارتودنسی به بی خطر بودن یا نبودن ارتودنسی برای بارداری خود توجه می کنند و این شرایط می تواند تصمیم گیری برای درمان های ارتودنسی را با مشکل مواجه کند.
پس طبیعی است بانوانی که باردار هستند یا قصد بارداری در آینده نزدیک را دارند، همواره از بی خطر بودن ارتودنسی در مدت بارداری نگران هستند.
زنان باردار به خاطر وضعیت خاصی که دارند، باید نکات زیر را به صورت رعایت کنند.
امروزه به تمام زنان باردار توصیه میشود که از انجام برخی فعالیت ها و مصرف بسیاری از غذاها و داروها اجتناب کنند.
خوشبختانه، انجام ارتودنسی در دوران حاملگی به هیچ وجه خطری ایجاد نمی کند. البته لازم است در هنگام استفاده بریسها و براکت های ارتودنسی، اقدامات مراقبتی لازم انجام شود. به هر حال، استفاده ارتودنسی حاملگی ، یک درمان بی خطر و ایمن است. خانم های باردار در صورتی که قبل از شروع دوره بارداری، عکسهای رادیولوژی یا سایر تصاویر لازم از دندان خود تهیه کرده باشند، مشکلی برای استفاده از ارتودنسی برای فرد باردار وجود نخواهد داشت.
همچنین انجام ارتودنسی در دوران حاملگی، باعث ورود فشار و آسیب به بدن فرد نمیشود. با این وجود اگر خانم های باردار قبل از شروع بارداری، عکسهای رادیولوژی دهان و دندان خود را تهیه نکرده باشد، احتمالا استفاده از ارتودنسی را باید به دوران پس از زایمان موکول کنند؛ چون ممکن است اشعه های دستگاه رادیولوژی برای سلامت مادر و نوزاد خطرآفرین باشد. در کل برای انجام ارتودنسی باید از وضعیت دهان و دندان بیمار، عکس opg گرفته شود که وضعیت ناهنجاری دندانهای بیمار و سایر مشکلات موجود در این رابطه، به طور دقیق تشخیص داده شود.
اگر در مدت استفاده از ابزارهای ارتودنسی، باردار شدید، به هیچ وجه نگران نباشید. در واقع، همواره تعدادی از بیماران، در هنگام استفاده از ارتودنسی حاملگی می شوند یا در دوره شیر دهی قرار می گیرند و به خاطر درمان ارتودنسی هیچ خطری برای آنها ایجاد نخواهد شد. البته خانم هایی که درمان ارتودنسی آنها، در مدت بارداری قرار دارند، باید اقدامات احتیاطی خاصی را مورد توجه قرار دهند.
یکی از بزرگترین مشکلات که احتمالا در این دوران به وجود خواهد آمد، پوسیدگی دندان همراه با التهاب و عفونت لثه است. در این شرایط تمیز کردن مناسب دندان ها و پاک کردن باکتری ها از روی خط لثه به خاطر استفاده از بریسهای ارتودنسی دشوار است؛ به همین خاطر دندان های فرد بیشتر از حالت عادی در معرض خطر پوسیدگی قرار خواهد گرفت. پس لازم است خانم های باردار در تمام دوره بارداری خود، نکات بهداشتی را به صورت جدی مورد توجه قرار دهد و آن ها را به طور کامل رعایت کند.
مصرف مغزیجات به خاطر اینکه سفت و خشک هستند، می تواند به وسایل ارتودنسی آسیب وارد کنند و باید از مصرف آن خودداری کرد. اما این مغزیجات برای رشد و تکامل نوزاد بسیار مفید است؛ پس باید به صورت پودر شده مصرف شود که هم به دستگاه های ارتودنسی آسیب وارد نشود و هم به رشد و تکامل نوزاد کمک کند.