به ابزارهایی که برای اصلاح ناهنجاری های دندانی استفاده می شود دستگاه ارتودنسی می گویند. که در دو نوع ثابت و متحرک موجودند. دستگاه های ثابت توسط ارتودنتیست به دندان ها وصل می شود و تا انتهای درمان باقی می ماند که به این روش درمان ارتودنسی ثابت می گویند. اما دستگاه های متحرک توسط خود بیمار بر روی دندان قرار می گیرد و هر زمان که بخواهد برداشته و دوباره سرجایش می گذارد که به این روش درمان ارتودنسی متحرک گفته می شود.
در این مقاله قصد داریم تا با ارتودنسی متحرک دندان آشنا شویم. تا انتها با مجله ارتودنسی ارتوبلاگ همراه باشید.
✍دسترسی سریع
Toggleارتودنسی متحرک نوعی از درمان ارتودنسی است که در آن بیمار در طول درمان می تواند دستگاه های متحرک را از دهانش خارج کند. البته این خارج کردن به تجویز متخصص ارتودنسی بهتر است محدود به زمان غذا خوردن و مسواک زدن باشد. این دستگاه ها در میان مردم به پلاک ارتودنسی مشهورند که این پلاک ها شبیه به پلاستیک شفاف هستند و باید هر دو هفته یکبار عوض شوند.
در اولین جلسه، متخصص ارتودنسی به طور کامل دهان و دندان بیمار را معاینه می کند و عکس های او را می بیند اگر شرایط برای ارتودنسی متحرک دندان فراهم باشد درباره مراحل درمان با بیمار صحبت می کند.
برای ارتودنسی دندان متحرک، دندانپزشک از دندان های بیمار قالب گیری می کند. سپس این قالب را به لابراتوار برای ساخت پلاک متحرک ارتودنسی ارسال می کند.
متخصص ارتودنسی، پلاک ساخته شده را بر روی دندان قرار می دهد تا علاوه بر ارزیابی پلاک، نحوه قرار دادن و مراقبت های لازم را به بیمار آموزش دهد.
لارم است بیمار هر ماه برای چکاپ وضعیت دندان ها و بررسی دستگاه ارتودنسی خود به مطب ارتودنتیست مراجعه کند.
در پایان درمان، لازم است برای تثبیت موقعیت دندان ها بیمار مدتی از نگهدارنده یا ریتینر استفاده کند.
کاربرد ارتودنسی متحرک محدود بوده و اغلب برای حرکت دادن یک دندان یا گسترش فضای دهان، استفاده می شود. ارتودنسی متحرک برای کودکان و برای دندان هایی با جابجایی پیچیده مناسب نیست.
زمان مناسب برای شروع درمان ارتودنسی، بستگی به نوع ناهنجاری دارد:
۱. در مورد بیمارانی که مشکلات اسکلتی در فک و صورت دارند، بهترین زمان برای شروع به درمان، سال های قبل از بلوغ است. چون اگر ناهنجاری ها مربوط به استخوان فک باشد و تا قبل از رسیدن به سن بلوغ تشخیص داده نشود، بیمار ممکن است نیاز به جراحی فک پیدا کند. بنابراین تشخیص به موقع ، یعنی در محدوده ی سنی۶ تا ۱۰ سالگی می تواند باعث جلوگیری از جراحی فک و صورت شود.
۲. در مورد مشکلاتی که صرفاً مربوط به دندان ها می شود، محدودیت سنی وجود نداشته ولی زمان طلایی برای درمان حوالی ۱۲سالگی است.
با این حال برای ارتودنسی محدودیت زمانی معمولاً وجود ندارد و تا زمانی که دندان در دهان سالم است می توان این درمان را انجام داد؛ ولی هرچه سن کمتر باشد بهتر است.
ممکن است بین ۳ تا ۵ روز اول و قبل از عادت کردن دهان، ماهیچه های دهان و دندان آزار دیده باشند. در صورت آزار دهنده بودن درد می توانید از مُسکن هایی که برای سردرد مصرف می کنید، استفاده کنید.
هنگام استفاده از این دستگاه، اگر در نقطه خاصی از دهان خود احساس درد می کنید، با دکتر متخصص ارتودنسی خود مشورت یا به مطب او مراجعه کنید.
۱. رعایت ساده تر نکات بهداشتی نسبت به ارتودنسی ثابت.
۲. شستشوی راحت دهان و دندان در روش متحرک.
۳. احتمال کمتر آسیب دیدن دندان ها نسبت به ارتودنسی ثابت.
۴. امکان تنظیم پلاک ها.
۱. کمی بر روی صدا و حرف زدن تاثیر می گذارد.
۲. هزینه ی بالای ارتودنسی متحرک نسبت به روش نامرئی.
در درمان ارتودنسی متحرک قیمت در افراد مختلف با توجه به میزان ناهنجاری، تعداد پلاک های مورد استفاده، مهارت و تجربه متخصص و محل سکونت متفاوت است. در صورتی که صرفا ارتودنسی متحرک فک پایین برای شما انجام شود، قیمت ارتودنسی تک فک، نصف هزینه هر دو فک است و به طور میانگین 8.000.000 الی 23.000.000 تومان هزینه دارد.
ارتودنسی ثابت و متحرک در روش درمان، طول درمان و هزینه با هم متفاوتند که ارتودنتیست با توجه به میزان ناهنجاری دندانی و سایر شرایط، بهترین روش درمانی را برای شما مشخص می کند.
نحوه مراقبت از این نوع ارتودنسی بسیار آسان است و می توان پلاک های متحرک را به راحتی از دهان خارج و آن ها را شستشو داد.