در این مقاله قصد داریم تا در مورد ناهنجاری لبخند لثه ای صحبت کنیم. برای درمان این ناهنجاری چندین روش از جمله ارتودنسی ژنژیوکتومی وجود دارد که به صورت کامل مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در ادامه با ما همراه باشید.
✍دسترسی سریع
Toggleلبخند لثه ای در اصطلاح به ناهنجاری گفته می شود که در آن به دلیل بیش از اندازه بودن بافت لثه، فرد در هنگام لبخند زدن نمی تواند لثه خود را پنهان کند.
در حالت طبیعی 1 تا 2 میلی متر از بافت لثه در زمان لبخند زدن مشاهده می شود؛ ولی در مواردی که لبخند لثه ای نام دارند، حدود 7 میلی متر از لثه دیده می شود. این ناهنجاری در بیمار باعث بروز مشکلات روحی و جسمی می شود. با وجود لبخند لثه ای فرد در زمان غذا خوردن و مسواک زدن ممکن است به بافت هایی از لثه که به دندان چسبیده است آسیب برساند و باعث خونریزی و التهاب لثه شود. مخصوصا در مواردی که بیمار ارتودنسی انجام داده و دندان ها دارای بریس باشند، مسواک زدن بسیار دشوار خواهد بود و اکثرا خونریزی در پی خواهد داشت.
ممکن است عوامل مختلفی باعث به وجود آمدن لبخند لثه ای بشوند که در ادامه به برخی از این دلایل اشاره می شود:
به منظور درمان و اصلاح لبخند لثه ای در ابتدا باید علت به وجود آمدن این مشکل شناخته شود و سپس متخصص ارتودنسی با توجه به دلیل ایجاد لبخند لثه ای و شدت ناهنجاری روش درمانی مناسب را انتخاب خواهد کرد. یکی از روش های درمان لبخند لثه ای ژنژیوکتومی است که در ادامه توضیح داده می شود.
سایر مقالات 👈 ارتودنسی اینویزیلاین
در مواردی که علت ناهنجاری لبخند لثه ای مشکلات فک و دندان است، می توان این مسئله را با انجام ارتودنسی درمان کرد. متخصص ارتودنسی روی دندان ها بریس قرار خواهد داد که با اعمال فشار بر دندان ها باعث حرکت دندان و لثه به سمت بالا می شود؛ در این صورت استخوان فک بالا هم تغییر مکان دهد. پس با این درمان وضعیت دندان ها تغییر کرده و باعث می شود که بافت لثه ها کمتر دیده شوند.
در موارد شدیدتر که علت مشکل بافت لثه است، برای درمان از روشی به نام ژنژیوکتومی استفاده می شود.
ژنژیوکتومی در اصطلاح به جراحی هایی گفته می شود که در آن قسمتی از لثه که به دندان ها متصل هستند، برداشته می شوند. ژنژیوکتومی در ارتودنسی زمانی استفاده می شود که طول تاج کلینیکی دندان از حالت طبیعی کمتر است و به همین دلیل بیشتر دندان توسط بافت لثه پوشانده شده است. کاربرد دیگر ژنژیوکتومی در مواقعی است که میان دندان و لثه پاکت قرار دارد که بایستی در اسرع وقت درمان شود؛ زیرا هر چه عمق پاکت ها افزایش پیدا کند موجب ملتهب و عفونی شدن لثه می شود.
ارتودنسی سریع دندان چیست؟ جهت کسب اطلاعات بر روی آن کلیک کنید.
جراحی ژنژیوکتومی بایستی قبل از این که بیماری لثه شدید شود و به استخوان و بافت اطراف آن آسیب بزند انجام شود. در این عمل بافت اضافه لثه را با چاقو یا لیزر یا فرکانس رادیویی حذف می کنند.
در این جراحی پس از بی حسی موضعی، با به کارگیری از لیزر بافت نرم فرکانس پایین می توان بافت اضافی و یا ملتهب لثه بیمار را برداشت و بافت باقیمانده را به دور دندان بخیه زد. سپس محل جراحی با استفاده محلول خاص شستشو و ضدعفونی می شود.
بعد از اتمام ژنژیوکتومی، لثه ها و اطراف دندان پانسمان می شود. پانسمان باید تا 7 روز در محل جراحی قرار بگیرد.
با استفاده از این روش پس از بهبود بخیه ها و محل جراحی، لثه به ظاهر طبیعی خود برمی گردد.
برای این که پس از عمل ژنژیوکتومی نتیجه مطلوب و مدنظر حاصل شود، مراقبت های پس از عمل و رعایت نکات زیر ضروری است:
در روز اول پس از درمان اصلا تف نکنید که موجب افزایش خونریزی خواهد شد.
منبع: ویکی دندان