ارتودنسی چگونه است؟ ارتودنسی چگونه موجب زیبایی لبخند می شود؟ ارتودنسی چگونه موجب پوسیدگی دندان می شود؟ ارتودنسی چگونه به افزایش اعتماد به نفس کمک می کند ؟ ارتودنسی یکی از شاخههای دندانپزشکی است که ناهنجاریهای مربوط به فک و دندان را اصلاح میکند. وقتی دندانها در جای مناسب خود نباشند، شکلی غیرعادی ایجاد کرده و مشکلات بهداشتی عدیدهای را به وجود میآورند. در این حالت تمیز کردن دندانها برای فرد دشوار شده و فرد در معرض خطر پوسیدگی دندان قرار میگیرد. همچنین دندانهایی که مخصوص جویدن غذا هستند را تحتفشار قرار داده و عوارض بیشماری را به دنبال خواهد داشت که ازجمله میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
– مشکلات لثه
– مشکلات گوارشی در اثر خوب جویده نشدن غذا
– سردرد و درد در نواحی گردن و …
– پوسیدگی دندان
استفاده از ارتودنسی سبب زیبایی ظاهر، طول عمر دندان و سلامت دهان و دندان میشود. به متخصصانی که در این حوزه مشغول به کار هستند ارتودنتیست گفته میشود. متخصص ارتودنسی با کمک ابزارهای تشخیصی تصمیم میگیرد که آیا فرد به ارتودنسی نیاز دارد یا خیر. سپس با درمان درست به رفع مشکل دندانها میپردازد.
درصورتیکه فرد مبتلابه اوربایت، آندربایت، فاصله بیندندانی، باز بودن بین دو فک و یا شلوغی دندانی باشد میتواند کاندید انجام ارتودنسی شود.
ابزارهای ارتودنسی مختلفی وجود دارد ازجمله آنها میتوان به ارتودنسی ثابت و متحرک اشاره کرد. دستگاه ارتودنسی با فشار بر دندان و فک، بهمرور موجب تغییرات مطلوب و دلخواه میشود. بدشکلی دندان، سن و خصوصیات بیمار تعیینکننده نوع ارتودنسی است. درواقع میتوان گفت که ارتودنسی از تخصصهای دندانپزشکی است که از آن برای ردیف کردن دندانها، هماهنگی دو فک و مرتب کردن دندانها استفاده میشود. تشخیص، پیشگیری و درمان ناهنجاریهای دهان و دندان از عمده وظایف ارتودنسی است. این ناهنجاریها با استفاده از ارتودنسی ثابت، ارتودنسی متحرک، ارتودنسی با براکت و… قابلدرمان است.
برخی از درمانهای ارتودنسی برای اصلاح مشکلات دندانی و برخی دیگر برای برطرف نمودن ناهنجاریهای فک انجام میشود. اگر فردی که به اختلالات مربوط به دهان و دندان مبتلاست، بهموقع به دندانپزشک مراجعه کرده و توصیههای متخصص را جدی گرفته و موبهمو اجرا کند، بهراحتی خواهد توانست مشکلات خود را درمان کرده و از پیشرفت بیماری و هزینههای گزاف پیشگیری نماید.
استفاده از ارتودنسی نتایج شگرف و قابلتوجهی را برای فرد در پی داشته و سبب افزایش کیفیت زندگی میگردد. همه افراد در سنین مختلف میتوانند از مزایای ارتودنسی بهره برده و فواید آن را در زندگی خود مشاهده کنند.
بهمحض مشاهده هرگونه ناهنجاری، باید به متخصص ارتودنسی مراجعه کرد. با مراجعه زودهنگام میتوان از اتفاقات ناخوشایند زیادی پیشگیری نمود. به عبارتی، سن مناسب برای ارتودنسی از 8 سالگی تا پیش از رسیدن به سن بلوغ است. هر چه این زمان به تعویق افتد، زمان بیشتری برای بهبودی لازم خواهد بود.
لازم است که خانمهای باردار هم ازلحاظ ظاهری و هم ازنظر روانی در وضعیت خوبی باشند. چون شرایط روحی، روانی و همچنین شرایط جسمی مادر تأثیر بسزایی بر سلامت جنین دارد.
قبل از اقدام به ارتودنسی و دندانپزشکی در دوران بارداری باید به نکات زیر توجه کرد:
– بیماریهای لثه ناشی از حاملگی
– تغییرات هورمونی بارداری تأثیرگذار بر حرکت دندانها
– نحوه غذا خوردن در بارداری که بر درمانهای ارتودنسی تأثیرگذار است
– تأثیر داروهای مختلف در دوران بارداری و حرکت دندانها
در دوران ارتودنسی لازم است توجه خاصی به تغذیه شود. توصیه میشود بیمار طی دوره درمان از مواد غذایی غنی از کلسیم، ویتامین و املاح استفاده کرده و از خوردن آجیل، ذرت، مواد رنگی، خوراکیهای سفت و چسبنده ممانعت کند. مواد غذایی سفت موجب کج شدن و حتی جدا شدن براکت میشود. در این دوران بهتر است میوههایی مثل سیب و گلابی پختهشده و یا از کمپوت استفاده شود.
رعایت بهداشت دهان و دندان در این دوران اهمیت ویژهای دارد. از مسواک و براش مخصوص برای تمیز کردن براکت های ثابت میتوان استفاده کرد. برای پیشگیری از زرد شدن و تغییر رنگ دندانها نیز، دهانشویه مناسب و تجویزشده توسط متخصص توصیه میشود.
با توجه به نظر و صلاحدید متخصص ارتودنسی این زمان میتواند از بیماری به بیمار دیگر متفاوت باشد. زمان ویزیت بستگی به نوع درمان و مرحله درمان متغیر است.
عواملی مختلفی بر هزینه ارتودنسی تأثیرگذار است که هرکدام موجب قیمتی متفاوت میشود. هریک از خدمات، دستگاهها و ابزارهای ارتودنسی دارای هزینه مخصوصی است که متخصص بعد از معاینه و تشخیص بیماری، هزینه نهایی را به بیمار اعلام میکند.
درمان ارتودنسی با روشهای مختلف قابل انجام است که با توجه به وضعیت و شرایط بیمار بکار گرفته میشود. ازجمله این روشها میتوان به ارتودنسی ثابت و متحرک، ارتودنسی نامرئی، دیمون، لینگوال و فانکشنال اشاره کرد.
قبل از نصب براکت ها بر روی دندان لازم است، همه مشکلات دهان و دندان برطرف شود. این امر سبب انجام راحتتر ارتودنسی میشود. قبل از اینکه درمان شروع شود لازم است بیمار مورد ارزیابی قرار گیرد تا هرگونه مشکل اعم از پوسیدگی دندان و بیماریهای لثه تشخیص دادهشده و در حین درمان بیمار با مشکل مواجه نشود.
ازآنجاکه دندانها نقش زیادی در زیبایی صورت و لبخند دارند و این زیبایی موجب اعتمادبهنفس و سلامت روان فرد میشود، اقدامات اصلاحی برای رفع عیوب و زیباسازی دندانها میتواند از اهداف این درمان بشمار آید. ارتودنسی به تغییر وضعیت دندان و نحوه قرارگیری درست آنها، رفع ناهنجاریهای فک و دندان کمک کرده و فاصله بین دندانها را به خاطر بزرگی فک از بین برده و به زیبایی دندان و چهره فرد کمک میکند.