دیاستما یا (Diastema) به ایجاد فاصله یا گپ بین دندان ها اشاره دارد و میتواند بین دو دندان یا بین تمام دندان ها وجود داشته باشد. مهمترین معضل در خصوص فاصله بین دندان ها بر هم خوردن طرح لبخند، مشکل در جویدن غذا و دشواری در ادای کلمات به شکل صحیح است. چنانچه دیاستما در دندان های جلو ایجاد شده باشد زیبایی لبخند را بیشتر به خطر میاندازد و اصلاح آن با درمان ارتودنسی، لمینت دندان و … در اولویت قرار میگیرد. ادامه این مقاله را بخوانید تا با علل، نحوه درمان یا اصلاح و روش های پیشگیری از دیاستما آشنا شوید. چنانچه شما هم بین دندان هایتان فاصله افتاده خواندن این مقاله به شما توصیه میشود.
✍دسترسی سریع
Toggleدیاستما مشکل شایعی است که معمولا طیف وسیعی از عوامل باعث ایجاد آن میشوند. اما به طور کلی دو عامل اصلی میتوانند در شکل گیری فاصله بین دندان نقش داشته باشند:
زمانی که دندان های یک شخص کوچکتر از حد طبیعی باشند طبیعی است که ما بین آن ها فاصله قابل توجهی وجود داشته باشد. و زمانی که فک بزرگتر از حالت عادی باشد نیز به طور مشابه فواصل زیادی بین دندان ها به وجود می آید. هر دو مشکل ذکر شده میتواند مستقیما ناشی از مسائل ژنتیکی باشد. پس به نوعی میتوان دیاستما را یک مشکل ارثی و ژنتیکی دانست.
سایر علل دیاستما از این قرار است:
عادات نامناسب دهانی چه در کودکان و چه در بزرگسالان میتواند باعث ایجاد فاصله بین دندان ها شود. کودکان و اطفالی که به کررات و اغلب اوقات انگشتان خود را میمکند یا اقدام به گاز گرفتن اجسام سفت و سخت میکنند به شدت در معرض انواع مشکلات ارتودنسی و ایجاد فاصله یا دیاستما بین دندانی هستند.
ریفلاکس یا رفلاکس بلع، اشاره به نحوه قورت دادن مواد غذایی یا بلع هر چیزی دارد. رفلاکس بلع طبیعی، به گونه ای است که ما حین قورت دادن چیزی، زبان را به سقف دهان میچسبانیم. اما در رفلاکس اشتباه، ما به جای کام دهان، زبان را به دندان های جلویی میزنیم که آن هم باعث ایجاد فاصله بین دندان ها خواهد شد.
انواع بیماری لثه شامل پریودنتیت میتوانند در شکل گیری دیاستما نقش داشته باشند. در این بیماری ها بافت لثه عفونی شده و اگر این عفونت برطرف نشود بافت لثه تحلیل رفته و نه تنها ریشه دندان در معرض دید قرار میگیرد که بین دندان ها نیز فاصله می افتد.
پریودنتیت میتواند به لق شدن دندان، افتادن آن و سرانجام ایجاد فاصله بیش از حد بین دندان ها منجر شود. علائم بیماری های لثه میتواند شامل قرمزی و متورم شدن لثه، لق شدن دندان ها، و خونریزی از بافت لثه باشد.
برای بستن فواصل بین دندانی همه چیز به میزان و اندازه فاصله ها دارد. گاهی اوقات فواصل آنقدر کوتاه هستند که نیازی به بستن آن ها نیست. و برعکس گاهی به دلیل زیاد بودن دیاستما نیاز است که یک روش اصلاح دندانپزشکی فوری برای بستن این فاصله در نظر گرفته شود. در ادامه با انواع روش های بستن این فواصل آشنا خواهید شد.
درمان ارتودنسی از مهمترین روش های بستن دیاستما است. این مشکل را متخصص ارتودنسی با کمک انواع دستگاه های ارتودنسی دندان برطرف میکند. رایجترین دستگاه برای اصلاح دیاستما ارتودنسی ثابت فلزی است هرچند که وجود فواصل مشکل شدیدی نیست و میتوان با ارتودنسی نامرئی یا پلاک های شفاف ارتودنسی آن را اصلاح کرد.
اگر برای بستن فواصل نمیخواهید از بریس کمک بگیرید به متخصص ارتودنسی خودتان بگویید از روش های دیگر برای این منظور استفاده کند زیرا آن ها با تمام روش های درمان و اصلاح دیاستما آشنا هستند.
استفاده از روکش های دندان بهترین روش برای پنهان کردن فواصل یا ترمیم ظاهری آن ها است. روکش های دندانی یا ونیر ها به طور گسترده در حوزه دندانپزشکی زیبایی و ترمیم دندان بکار برده میشوند. مهمترین ونیر دندانی لمینت دندان است که علاوه بر برطرف کردن مشکل به زیبایی و اصلاح طرح لبخند نیز کمک میکند. سایر روش های زیبایی دندان برای بستن فواصل عبارتند از:
چنانچه یک یا تعدادی از دندان های خود را از دست داده اید و فواصل قابل توجهی در لبخند شما ایجاد شده است میتوانید از روش جایگزین دندان مانند ایمپلنت دندان، پروتز یا بریج دندان استفاده کنید. بریج ها ساده ترین و کم هزینه ترین روش جایگزین دندان ها هستند.
همانطور که میدانید لثه ها اطراف تاج دندان را احاطه کرده اند و حتی به صورت جزئی مابین دندان ها قرار دارند. زمانی که بافت لثه دچار تورم شده یا رشد کند، با وارد کردن فشار به دندان ها باعث فاصله گرفتنشان میشود. در این حالت فاصله ای مابین دندان ها ایجاد میشود که عمدتا این فاصله با بافت لثه پر شده است. متخصص دندانپزشکی زیبایی و ترمیم دندان با انجام عمل جراحی روی بافت لثه اقدام به حذف بافت اضافی کرده و سپس فاصله بین دندان یا دیاستما را میبندد.
اگر قصد درمان دارید هزینه عکس دندان در سال 1402 را در اینجا مشاهده کنید.
افرادی که با مشکل وجود فاصله بین دندان ها مواجه هستند میتوانند بدون هیچ دغدغه اضافی و به راحتی مشکلشان را حل کنند. از همه مهمتر روش هایی وجود دارد که شما با کمک آن ها میتوانید از بروز این مشکل پیشگیری کنید. در ادامه با برخی از روش های پیشگیری از ایجاد فاصله بین دندان ها آشنا خواهید شد.
بیماری های لثه شامل التهاب و عفونت بافت لثه میتوانند باعث ایجاد فواصل بین دندانی شوند پس با مراقبت از لثه مانع از ایجاد دیاستما شوید.