تا حالا شده برای انجام پروسه های دندانپزشکی مانند ارتودنسی دندان، نصب انواع ونیر دندان (شامل لمینت دندان، ونیر کامپوزیت، کامپوزیت دندان و …) یا سایر روش های دیگه به یک کلینیک دندانپزشکی برید ولی به جای نام بردن شماره دندانی که به خاطرش به اونجا سر زدید شروع کنید با انگشت تک تک دندونا رو نشون بدید تا به دندانپزشک بفهمونید با کدوم دندونتون مشکل دارید؟ میخوایید در یک چشم به هم زدن شماره دندونی که میخواهید روش کار کنید رو به دندونپزشکتون بگید؟ پس این مقاله رو بخونید تا با انواع روشهای شماره گذاری دندان ها و حتی انواع دندان ها آَشنا شید
✍دسترسی سریع
Toggleدر این مقاله قصد داریم به معرفی چند روشی که دندان پزشکان از اون ها برای نامگذاری دندان استفاده میکنند بپردازیم و در ادامه هم به شرح انواع دندان ها میپردازیم . اگه تو گفتن مشکلت به دندانپزشک مشکل داری و از اینکه هربار باید با اشاره و با زبون نشون دادن دندونی که مشکل داره به دندون پزشک خسته شدی، این مقاله میتونه برات مفید باشه تا بتونی سریعتر با پزشک ارتباط برقرار کنی پس با ما همراه باشید.
روش های مختلفی در سطح جهان برای شماره گذاری دندان ها استفاده میشه. اگه یک روزی قصد پر کردن دندان داشتید و یا خواستید جای دندان خودتون رو با ایمپلنت دندان پر کنید و یا خلاصه هر مشکل دیگری با دندوناتون داشتید که لازم باشه خود دندون رو به دندونپزشک نشون بدید میتونید از این روش برای شماره گذاری دندان های خودتون استفاده کنید:
توی این روش فک به 4 قسمت تقسیم میشه ، 2 قسمتِ چپ و راست برای آرواره (فک) بالا و 2 قسمتِ چپ و راست برای آرواره پایین ، شماره گذاری از دندان های جلویی شروع میشه تا انتهای همون ردیف که دندان شماره 8 میشه .
تو این روش علاوه بر شماره دندان باید به سمت بالا یا پایین و چپ یا راست دندان هم اشاره کنیم . مثلا دندان 6 پایین راست ، اگه به این صورت عمل کنید پزشک شما خیلی سریعتر متوجه خواهد شد که منظور شما کدام دندان هست.
برای مثال فرض کنید که رفتید لمینت دندان نصب کنید و به جای اینکه با انگشت بگید دکتر جان دستم به دامنت این چندتا دندون جلوی من رو لمینت بزن میگید: آقای دکتر دندونای شماره 1 تا 4 از دو طرف فک پایین و 1 تا 4 دو طرف فک بالا رو برام لمینت دندان یا ونیر کامپوزیت یا کامپوزیت دندان کنید. یا مثلا اگر میخواید ایمپلنت دندان بکارید به متخصص ایمپلنت خودتون میگید آقای دکتر مثلا دندون شماره 4 طرف راست فک پایینم ایمپلنت میخواد.
تو این روش برعکس روش قبلی که کلا هشت شماره داشتیم و تکرار میشد، به هر دندون شماره اختصاصی داده میشه و تکرار در شماره گذاری وجود نداره و باعث میشه که دیگه نیازی به اشاره به بالا پایین یا چپ و راست نباشه که به این صورت هست :
همون جور که تصویر گویاست دندان شماره یک شما انتهایی ترین دندان سمت راست بالا هستش که به ترتیب شماره گذاری میشوند .تنها میماند یک مثال خوب. فرص کنید که دوره بارداری هستید و برای مثال به کلینیک دندانپزشکی جنت آباد (تاج دنتال) مراجعه کردید تا خدمات دندانپزشکی بارداری انجام بدید به راحتی بگید مثلا دندون شماره 16 من درد میکنه فکر میکنم نیاز به پر کردن داره. تمام.
میتونید قبل از مراجعه به پزشک از یکی از روشهای شماره گذاری دندان گفته شده استفاده کنید و خودتون دندون مشکل دار رو تشخیص بدید و بعد به پزشک مراجعه کنید .
انواع دندان ها به 7 گونه تقسیم بندی میشوند که هرکدام کاربردی در جویدن غذا برای ما دارند :
مجموع دندان های شیری به 20 عدد میرسند که به صورت مساوی 10 تا در آرواره بالا و 10 تا در آرواره پایین قرار میگیرند این دندان ها از جنینی شروع به رشد میکنند و در 6 ماهگی در میایند و حداکثر تا پایان 3 سالگی بایستی هر 20 تای آنها درامده باشند. به دلیل اهمیت این دندان ها ما شاخه ای در دندانپزشکی داریم به نام دندانپزشکی اطفال که شرایط اطفال با دندان های شیری رو مدیریت میکنند.
از حدود شش سالگی دندانهای دائمی در دهان بچهها شروع به رویش میكنند. دندانهای آسیای دائمی كه به دندانهای شش سالگی معروف هستند. اولین دندانهای دائمی هستند كه در دهان میرویند. دقت كنید، این دندانها در انتهای دهان میرویند بدون آنكه دندانی لق شود و بیفتد. بعد از آن به تدریج دندانهای شیری بچهها لق میشوند و میافتند و به جای آن، دائمیها در میآیند. تا سن تقریبا ۱۲ سالگی بچهها در دوره دندانی مختلط قرار دارند یعنی در دهان آنها هم دندان شیری و هم دائمی پیدا میشود. ما یک رشته تخصصی دیگه به نام دندانپزشکی کودکان داریم که تا سنین جوانی وضعیت دهان و دندان کودکان رو مدیریت میکنند.
تعداد دندانهای دائمی ۳۲ عدد بوده و نحوه شماره گذاری دندان ها بر اساس این 32 عدد است. رشد آنها از شش ماهگی آغاز شده و تا بیست سالگی که دندان های عقل در می آیند ادامه دارد.
دندانهایی که در وسط و قسمت جلویی دهان وجود دارند و به راحتی قابل دیدن هستند دندانهای پیشین نام دارند.۴ دندان پیشین در بالا و ۴ دندان در پایین قرار دارند.دندان های پیشین سطح صافی دارند و برای بریدن و خردکردن به کار می روند.
چهار دندان نیش در مجموع در دهان وجود دارد که ۲ تای آنها در بالا و دو تای دیگر در پایین قرار دارند. این دندان های نوک تیز برای پارهکردن غذا و سوراخ کردن استفاده می شوند.
هشت دندان کوچکی که دو به دو کنار دندان های نیش قرار می گیرند دندان های آسیای کوچک نامیده می شوند.
به دوازده دندان که در چهار بخش انتهایی طرفین فک های بالا و پایین قرار می گیرند، دندان های آسیای بزرگ گفته می شود. همچنین به آنها دندان های اسیای اول، دوم، سوم (دندان عقل) هم گفته می شود.
وقتی فرد به سن ۱۶ تا ۲۰ سالگی می رسد ۴ دندان آسیای بزرگ (آسیای بزرگ سوم) آنها در انتهای دهان شروع به رشد میکنند که با نام دندان عقل شناخته می شوند. این دندان ها در شماره گذاری دندان ها و در جویدن غذا نیز تأثیر بسزایی ندارند، اما بعضی افراد معتقدند که این دندانها در انسانهای اولیه برای جویدن و خرد کردن غذا به کار می رفته است.
از آنجایی که انسان به مرور تکامل پیدا کرده و به شکلی که در حال حاضر هست رسیده است فَک کوچکتری نسبت به انسان های اولیه دارد و رشد این دندان ها باعث به هم ریختگی در نظم دیگر دندان ها میشود و باعث آسیب رسیدن به دیگر دندان ها میشود و در راستای همین علت رشد آنها با درد زیادی هم همراه است. لذا در صورتی که این دندان ها شروع به خارج شدن کردن به پزشک مراجعه کنید .