ممکن است گاهی برای شما هم اتفاق افتاده باشد که زخم هایی در اطراف یا داخل دهانتان به وجود آمده باشد و شما به دنبال درمان فوری آن باشید. این زخم ها باعث ناراحتی و درد میشوند و غذا خوردن شما را مختل میکنند. زخم های دهانی انواع مختلفی دارند، هرکدام ممکن است از یک ویروس یا عامل های مختلفی بوجود بیایند. اما شایع ترین آنها آفت دهان است.
ما در این مقاله سعی کرده ایم آفت دهان و روش های درمان سریع آفت دهان را ارائه کنیم تا بتوانید در صورت نیاز از این اطلاعات استفاده کنید و هرچه زودتر بهبود یابید. اما نخست باید بدانید که آفت دهانی چیست؟
✍دسترسی سریع
Toggleآفت دهان یا به اصطلاح زخم کانکر یک زخم یا ضایعه کوچک با عمق کم است که در بافتهای نرم دهان مانند لثه، زبان و قسمت درونی لپ ها شکل می گیرد.
عموما این زخم به رنگ سفید یا زرد با هاله های مرزی قرمز نمایان می شود. این ضایعه گاها دردناک، ملتهب و همراه با سوزش است، طوری که هنگام حرف زدن یا لبخند زدن باعث احساس ناراحتی و درد شدید می شود. در موارد شدید و پیشرفت آفت علائمی مانند تب، ضعف جسمانی و متورم شدن غدد لنفاوی بروز داده می شود.
آفت، انواع مختلفی دارد که برای درمان سریع آفت دهان اول باید نوع آن را تشخیص داد، معمولا آفت ها جزء موارد زیر هستند:
نوعی زخم که به تبخال دهانی شباهت دارد، این شباهت فقط در ظاهر آن هاست. این آفت بر اثر ویروس تبخال ایجاد نمی شود، بلکه علت دیگری دارد.
درمان سریع آفت مانع پیشرفت و بزرگ شدن این نوع زخم ها می شود. این آفت اگر بهبود نیابد، ممکن است به زخم های بزرگ تری تبدیل شود، به صورت خوشه های کوچک بهم متصل شوند و سطح بیشتری را درگیر کنند. آفت شبه تبخالی پس از ۱۵ روز بدون جای گذاشتن هیچ گونه اثری بهبود می یابد.
این آفت همانطور که از اسمش پیدا است زخمی بزرگ است و به ندرت ایجاد می شود و به طبع بزرگتر و عمیق تر از سایر آفت هاست. آفت ماژور معمولا به صورت زخم های گرد و با حاشیه هایی مشخص نمایان می شود. درمان زخم ماژور می تواند تا ۶ هفته به طول بیانجامد.
شایع ترین نوع آفتی که وجود دارد آفت کوچک یا مینور است، درمان سریع آفت دهانی مینور راحت تر از آفت ماژور است. این نوع زخم کم عمق بوده و به صورت بیضی های کوچکی که حاشیه های قرمزی دارد ایجاد می شود. طی ۱ یا ۲ هفته بدون اینکه اسکاری باقی بماند محو می شود.
یافتن علت آفت زدن دهان به درمان سریع آفت دهان و زبان کمک می کند، معمولا موارد زیر باعث ایجاد آفت می شوند.
دارو و مسکن: در وهله اول مسکن ها و داروهایی مثل کورتیکواستروئید ،که باعث کاهش التهاب می شود، و یا اسپری بنزیدامین که درد را کاهش می دهد استفاده کنید.
لیزر: از بین بردن آفت با لیزر یکی دیگر از راه های درمان آن است. با کمک انرژی لیزر ویروسی که باعث ایجاد زخم شده از بین می رود و مانع از پیشروی آن می شود، فقط در چند دقیقه بدون هیچ دردی این کار انجام می شود.
شست و شو با آب و نمک: نقش آنتی بیوتیک برای درمان آفت دهان را دارد. یک محلول از آب و نمک را تهیه کرده و به مدت ۳۰ ثانیه آن را در دهان بچرخانید، این کار هم باعث ضدعفونی کردن دهان می شود، هم آب غشای اطراف زخم را جمع کرده و باعث تسریع بهبودی آن می شود.
مصرف مکملها و ویتامینها: در پاسخ به سوال برای آفت دهان چه بخوریم؟ مصرف مکمل هایی مانند زینک، آهن و ویتامین ب می توانند به روند بهبود آفت کمک کرده و از میزان درد آن بکاهند.
شیرین بیان: عصاره شیرین بیان یک درمان سریع آفت دهان در خانه به شمار می آید. نصف یک قاشق چای خوری شیرین بیان را در یک فنجان آب گرم حل کرده و به عنوان دهانشویه از آن استفاده کنید. مصرف آن چهار بار در روز باعث می شود تاثیر شگفت انگیزی بر روی درمان آفت بگذارد.
کپسولهای ویتامینE : اگر محتویات درون یک قرص ویتامین E را بر روی زخم ایجاد شده قرار دهید، از پیشرفت عفونت جلوگیری می کند و روند درمان را سریع تر پیش می برد.
مریم گلی: گیاه گریم گلی ذاتا ضد میکروب و باکتری بوده و باعث از بین بردن التهاب می شود. پس جوشاندن آن در آب و استفاده آن مانند دهانشویه بسیار تاثیرگذار خواهد بود.
یخ: در آفت دهان درمان با یخ نیز ممکن است، کمپرس یخ محل آفت را بی حس کرده و فرد کمتر احساس درد می کند.
چای سیاه: در چایی ماده ای به نام تانن وجود دارد که در کاهش میزان درد خیلی موثر است. به دو روش می توان از چای سیاه استفاده کرد؛ به صورت چای دم شده و استفاده آن به عنوان دهانشویه و یا قرار دادن یک چای کیسه ای بر روی آفت ایجاد شده از جمله روشهای استفاده از چای است.
با وجود روش های زیادی که برای درمان سریع آفت دهان استفاده می شوند، اما همچنان درمان قطعی و دائمی برای ریشه کن کردن آن وجود ندارد، اما با انجام روشهایی می توان از تعداد دفعات رویش آن جلوگیری کاست.
با انجام همین اقدامات کوچک می توانید از ایجاد آفت جلوگیری کرده و کمتر دچار آن شوید. با کمک انواع درمان سریع آفت دهان که در بالا به آنها پرداختیم آن را از بین ببرید.
جدیدترین مطالب دندانپزشکی را از سایت ارتوبلاگ دنبال کنید.
منبع: wikidandan.com