ارتودنسی عقب بردن دندان چگونه انجام می شود؟ روش ارتودنسی، میتواند طیف وسیعی از مشکلات مربوط به فک و دندان ها را برطرف کند و در واقع قادر است شما را از شر بسیاری از ناهنجاری ها، خلاص کند. شاید لب های برجسته این روزها طرفداران زیادی پیدا کرده است؛ اما اگر این برجستگی لب ها به خاطر بیرون زدگی و جلو بودن بیش از حد دندان ها باشد، نه تنها زیبا نیست، بلکه به درمان و اصلاح نیاز دارد.
دندان های فک بالا و پایین ما، باید در یک رابطه کاملا نرمال و ایده آل با هم قرار بگیرند. در حالت عادی دندان های فک بالا به میزان کمی جلوتر از دندان های فک پایین هستند، اما اگر دندان ها در هر کدام از فک ها، جلوتر قرار بگیرند، نمای خوبی به چهره نمیدهند و مشکلاتی برای سلامتی ایجاد میکنند، برای اصلاح دندان های بیرون زده، میتوانیم از روش ارتودنسی عقب بردن دندان استفاده کنیم.
✍دسترسی سریع
Toggleدندان های ما باید در جایگاه مناسب خود در یک فک قرار بگیرند و با دندان های فک مقابل رابطه صحیحی برقرار کنند؛ اما گاهی این دندان ها از جایگاه اصلی خود بیرون زده تر هستند که به آن پروتروژن دندانی یا بیرون زدگی دندانی میگویند. در بیشتر مواقع این بیرون زدگی با بی نظمی های متعددی در دندان ها همراه است؛ اگرچه ممکن است دندان ها بیرون زده و در عین حال منظم باشند. علت این بیرون زدگی ها، مربوط به ناهنجاری های اسکلتی و دندانی است و اغلب جنبه ارثی و ژنتیکی دارد. گاهی فک بیمار جلوتر از حد نرمال خود قرار دارد، اما گاهی فک در حالت نرمال است، ولی از آنجایی که قوس فکی کوچکتر از حد نرمال است، دندان ها، فضای کافی برای رشد ندارند، در نتیجه دچار بیرون زدگی میشوند.
چه دندان های فک بالای شخصی بیرون زده باشند و چه این بیرون زدگی مربوط به فک پایین باشد، بیمار با مشکلاتی مواجه میشود. در ادامه به بررسی بعضی از مشکلات و معایب دندان های بیرون زده میپردازیم.
اول از همه دندان های بیرون زده، روی مشخصات صورت بیمار تاثیر منفی زیادی دارد. چهره چنین شخصی حالت نرمالی نداشته، در بیشتر موارد لب ها به بیرون برجسته میشوند یا دهان به خوبی بسته نمیشود.
دندان های بیرون زده تا حدی تکلم فرد را دچار اختلال میکند؛ در این حال ممکن است بیمار نتواند بعضی از حروف را به طور صحیح تلفظ کند.
طبیعتا دندان هایی که نمیتوانند ارتباط خوبی با هم برقرار کنند، در جویدن مواد غذایی، عملکرد خوبی نخواهند داشت.
اگر فردی احساس کند که نقصی در ظاهر خود دارد، یا نمیتواند از پس تلفظ صحیح کلمات برآید، اعتماد به نفسش افت پیدا میکند و همین امر، روابط اجتماعی او را تحت تاثیر خود قرار میدهد.
برای اصلاح و درمان دندان های بیرون زده، بیمار باید به متخصص ارتودنسی ماهر و با تجربه مراجعه کند. متخصص ارتودنسی، ابتدا بیمار را معاینه میکند و بر اساس فاکتورهایی مانند حجم ناهنجاری ها، سن بیمار، موقعیت دندان ها و فک بیمار و هم چنین علت به وجود آمدن ناهنجاری، یک طرح درمان مناسب برای اصلاح بیرون زدگی دندان ها ارائه میدهد.
به طور مثال اگر بیماری در سن رشد باشد و متخصص تشخیص دهد که علت بیرون زدگی دندان های او، اندازه کوچک فک بیمار است، از دستگاه های ارتودنسی برای گسترش دادن فک استفاده میکند. اما اگر بیماری بعد از سن بلوغ برای اصلاح این مشکل اقدام کند، ممکن است متخصص برای گسترش فضای قوس فکی و بازگرداندن دندان ها به موقعیت ایده آل خود در فک، مجبور به جراحی کردن یا کشیدن دندانی در فک بیمار شود.
یکی از روش های درمانی مناسب، برای عقب بردن دندان ها و اصلاح این ناهنجاری، استفاده از روش ها و دستگاه های ارتودنسی است. در واقع متخصص ارتودنسی، با توجه به فاکتورهایی که قبلا ذکر کردیم، می تواند از دستگاه های ارتودنسی ثابت و متحرک برای عقب بردن دندان ها و مرتب کردن آن ها، در جایگاه مناسبی در قوس فکی، استفاده کند. اگر فک بیمار فضای کافی داشته باشد یا بتوان به روشی فضای قوس فکی را افزایش داد، استفاده از درمان ارتودنسی به تنهایی مشکل بیمار را برطرف میکند؛ اما در صورتی که قوس فکی بیمار کوچک باشد و متخصص فضای کافی در اختیار نداشته باشد، مجبور است از روش های جراحی یا کشیدن دندان، در کنار درمان ها و دستگاه های ارتودنسی استفاده کند. طبیعتا در این حال درمان بیمار پیچیده تر و سخت تر شده و به صرف کردن زمان بیشتری نیاز دارد.
هنگامی که بیمار دندان های بیرون زده دارد، لب های او بیشتر از هر عضوی تحت تاثیر این موضوع قرار میگیرند و این لب ها به سمت خارج بیرون زده میشوند؛ همان طور که اگر دندان های بیماری تو رفته باشند، لب ها هم به تبعیت دندان ها تو رفته میشوند؛ در نتیجه بعد از انجام درمان ارتودنسی و عقب بردن دندان ها، فرم لب ها هم به حالت صحیح و نرمال خود بر میگردد. پس بیرون زدگی دندان ها از دو نظر زیبایی چهره را تحت تاثیر خود قرار میدهد؛ یکی به خاطر بیرون زدگی خود دندان ها و دیگری به خاطر برجسته شدن لب ها؛ به علاوه در بعضی از بیماران ممکن است به علت بیرون زدگی دندان ها، لب ها به خوبی روی هم قرار نگیرند و دهان بیمار به طور کامل بسته نشود.
بسیاری از کودکان به مکیدن انگشت یا پستانک عادت دارند؛ اگرچه این کار به آن ها آرامش و امنیت زیادی میدهد، اما همین عادت باعث می شود کودک در آینده دندان های بیرون زده ای داشته باشد، پس می توان برای پیشگیری از مشکلات مربوط به دندان، حتی از زمان نوزادی هم اقداماتی انجام داد.