ارتودنسی فانکشنال چیست و چه ویژگی هایی دارد؟ همان طور که میدانید، ارتودنسی بهترین و موثرترین راه حل برای درمان مشکلات و ناهنجاری های فک و دندان ها به شمار میرود. با انجام ارتودنسی میتوان حتی شدیدترین مشکلات و ناهنجاری های فک یا دندان ها را درمان کرد و لبخندی زیبا و جذاب ساخت.
علاوه بر تاثیری که انجام ارتودنسی روی زیبایی لبخند و تناسب چهره شما دارد، میتواند تا حد زیادی به بهبود تکلم، بهبود وضعیت هضم غذا، جلوگیری از مشکلات گوارشی و بالا بردن سطح بهداشت و سلامت دهان و دندان های شما نیز، کمک کند. عامه مردم وقتی حرف از ارتودنسی به میان میآید، تصور میکنند که انجام ارتودنسی تنها برای مرتب و منظم کردن دندان ها کاربرد دارد؛ اما بهتر است بدانید که اگر به موقع نسبت به درمان مشکلات و ناهنجاری های فک اقدام شود، با کمک ارتودنسی میتوان این ناهنجاری ها را به طور کامل و بدون نیاز به جراحی درمان کرد. یکی از روش های انجام ارتودنسی که به درمان ناهنجاری های فک کمک زیادی میکند، ارتودنسی فانکشنال است. برای آشنایی بیشتر با این نوع ارتودنسی، تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
✍دسترسی سریع
Toggleارتودنسی فانکشنال، یکی از انواع ارتودنسی ها است که به کمک آن میتوان مشکلات و ناهنجاری های مربوط به جلو بودن فک بالا را درمان کند. جلو بودن فک بالا، حالتی است که اصطلاحا به آن اوربایت میگویند. اوربایت زمانی اتفاق میافتد که دندان های موجود در فک بالا، نسبت به دندان های موجود در فک پایین، بیش از حد استاندارد جلو آمده باشند. بریس های ارتودنسی فانکشنال هم به صورت متحرک و هم به صورت ثابت وجود دارند. این بریس ها به آرامی و به مرور زمان با اعمال یک فشار ملایم، دندان ها و فک ها را آن قدر جا به جا میکنند تا در محل مناسب قرار بگیرند.
ارتودنسی فانکشنال میتواند به طور هم زمان به بهبود و درمان مشکلات دندان ها و فک های بیمار کمک کند. بعضی از پیامدهای مثبت و مزایای استفاده از ارتودنسی فانکشنال عبارتند از:
بریس های ارتودنسی سنتی یا همان بریس های معمولی ارتودنسی، فقط برای صاف کردن و مرتب کردن دندان هایی که در محل مناسب خود واقع نشدهاند، استفاده میشوند. این در حالی است که بریس های فانکشنال، علاوه بر مرتب کردن دندان های به هم ریخته و نامرتب، جهت درمان های ارتوپدی و بهبود تنفس بیمار نیز، کاربرد دارند.
برای ساخت بریس های ارتودنسی فانکشنال، دندانپزشک به دقت از دندان های موجود در هر دو فک بیمار، قالب هایی تهیه میکند؛ سپس این قالب ها را برای ساخت بریس های ارتودنسی فانکشنال به لابراتوار میفرستد. در لابراتوار، توسط تکنسین های لابراتوار، بریس های ارتودنسی فانکشنال با صرف زمان حدودی دو الی سه هفته ساخته میشوند. اگر این بریس ها از نوع بریس های ثابت ارتودنسی باشند، متخصص ارتودنسی این بریس ها را روی دندان های بیمار نصب میکند و اگر این بریس ها از نوع بریس های متحرک ارتودنسی باشند، دندانپزشک نحوه قرارگیری آن ها روی دندان ها را به بیمار میآموزد.
درمان با بریس های ارتودنسی فانکشنال یک درمان دو مرحله ای است. مرحله اول شامل جا به جایی فک ها و قرار دادن آن ها در محل مناسب است که بسته به وضعیت ناهنجاری بیمار و میزان پایبندی او به درمان ممکن است از نه ماه تا یک سال طول بکشد. پس از این که مرحله اول درمان با ارتودنسی فانکشنال به پایان رسید، مرحله دوم درمان آغاز میشود. مرحله دوم درمان با ارتودنسی فانکشنال، شامل جا به جایی و مرتب کردن دندان های بیمار میشود. طول این مرحله از درمان، بسته به شرایط و وضعیت بیماران، در بیماران مختلف متفاوت بوده و امکان دارد از دو سال تا سه سال متغیر باشد.
ارتودنسی فانکشنال ممکن است در روزها و هفته های اول درمان، با درد و آزردگی خفیفی همراه باشد. این درد و ناراحتی ها به مرور زمان به طور کامل و خود به خود برطرف میشوند. برای تسکین این دردها میتوانید از مسکن های بدون نسخه و درمان های خانگی تسکین درد دندان ها استفاده کنید.
در طول دوره درمانی لازم است که شما به طور مرتب با متخصص ارتودنسی خود در تماس باشید و در زمان های تعیین شده به مطب دندانپزشکی او مراجعه کرده و با او ملاقات کنید. این ملاقات ها معمولا هر شش الی هشت هفته یک بار صورت میگیرند. اگر شما در موعدهای مقرر و تعیین شده به مطب دندانپزشکی مراجعه نکنید و بیش از سه ملاقات را از دست بدهید، احتمالا دندانپزشک شما دیگر درمان شما را ادامه نخواهد داد.
اگر ناهنجاری شما به کمک فانکشنال به خوبی درمان نشود، ممکن است دندانپزشک شما از روش های دیگری برای درمان ناهنجاری های فک و دندان هایتان استفاده کند. درمان های جایگزین برای درمان ناهنجاری جلو بودن دندان های فک بالا شامل کشیدن دندان ها، استفاده از هدگیر و جراحی فک میشود.